Wat is een armatuur?

Geplaatst op

Wat is een armatuur? Het is een term die niet bij iedereen bekend is en dan ineens zie je de term overal verschijnen als je een lamp wil kopen. Dan is het wel goed om te weten wat het nu eigenlijk betekent. In de lichtbranche is het namelijk gangbaar. Sterker nog, iedereen heeft armaturen in huis. Eenvoudig en kort gezegd is een armatuur een ombouw/constructie inclusief de houder van de lichtbron of het peertje.

Veel mensen noemen een armatuur gewoon een lamp. Het lastige is dat een lichtproduct een samengesteld artikel is. Tot het armatuur behoort dus de ombouw van de lamp tot en met de fitting. Het lichtgevende deel, zoals het peertje, de TL-balk of het spotje dat je erin draait, behoort dus niet tot het armatuur. Kijkend naar de herkomst van het woord klopt dit ook. Armatuur is namelijk afkomstig van het Latijnse woord armatura wat zo veel betekent als bewapening of uitrusting. Ofwel: de ombouw die als het ware de lichtgevende deel beschermt tegen beschadiging en bovendien het licht kan sturen.

Wat is een armatuur

Het belang van armaturen

Een armatuur zorgt bovendien voor een stabiele plaatsing. Dat kan de montage aan de muur of aan het plafond zijn. Of vrijstaand, bijvoorbeeld in het geval van een staande lamp. Dan behoort ook de stang en de voet tot het armatuur. Ook de bekabeling is een onderdeel en zorgt voor de aansluiting op het stroomnet. Dat kan een eenvoudige stekker zijn die je in het stopcontact steekt of meerdere gekleurde draden die uit de muur of het plafond komen.

Een armatuur is het deel van de lamp dat ontzettend belangrijk is. Naast de alle techniek die zit verborgen in het product is ook het design ontzettend belangrijk. het ontwerp van het armatuur bepaalt namelijk de keuze. Toch is de lichtbron en dan met name de lichtkleur en lichtsterkte ook zeer belangrijk. Dit laatste wordt vaak over het hoofd gezien. Dat kan wel eens zorgen voor teleurstelling achteraf. Daarom is het essentieel om tijdens het beslissingsproces jezelf goed te laten adviseren. Waar wilt u de lamp plaatsen en met welk doel? Onze ervaren lichtadviseurs helpen u graag met het maken van de juiste keuze. 

Armatuur voor LED, TL en vele andere soorten

Een armatuur heeft ook nog een andere functie, namelijk het afvoeren van warmte. Een lichtbron zoals een TL-balk, een LED-lamp of een peertje geeft behoorlijk wat warmte af. Om te voorkomen dat deze warmte wordt doorgegeven aan materialen in de directe omgeving die hier niet tegen bestand zijn (zoals plastic, stof, hout), zijn armaturen van groot belang. De constructie is namelijk dusdanig dat de warmte op een geleidelijke en efficiënte manier wordt afgevoerd. 

Armaturen zijn er in verschillende vormen. De bekendste soorten zijn:

  • Hanglamp
  • Vloerlamp
  • Plafondlamp
  • Tafellamp
  • Wandlamp
  • Uplight
  • Downlight

Meer inspiratie vind je in de LED webshop.