Buitenverlichting: 3 tips voor een prachtig verlichte tuin

Geplaatst op

Buitenverlichting aanleggen? Lees dan eerst even deze tips. Wil je de tuin onderhanden nemen? Of heb je een mooie tuin, maar ontbreekt het aan mooie verlichting? Als je tijd, moeite en/of geld steekt in een mooi ingerichte tuin dan wil je er ook 24/7 van kunnen genieten, ook in de avond als het donker wordt. Door te kiezen voor de juiste verlichting kun je een prachtige sfeer creëren die uitnodigt om de hele avond in de tuin te gaan zitten.

Verlichting kan gepland worden, ook in de tuin of op het terras. Sterker nog, het is raadzaam om het lichtplan direct mee te nemen bij een herinrichting of de eerste aanleg van een tuin. Buiten is het bovendien belangrijk dat licht de weg wijst en voor veelzijdige lichtsferen zorgt. Maar welk armatuur is het beste? Onze verlichting experts hebben 3 belangrijke tips over buitenverlichting samengesteld.

TIP 1: Waar moet ik bij het plannen van buitenverlichting op letten?

Het lichtconcept moet altijd vooraf en aan de hand van het te verwachten totaalbeeld ontstaan. Als er al het nodige is aangeplant en als de stroomleidingen verkeerd liggen is het voor de optimale verlichting vaak te laat of bemoeilijkt dit het lichtplan. Veel mensen vergeten ook om aan de groei te denken. Een aanvankelijk nog minimalistisch uitziende tuin kan er vijf tot zes jaar later heel anders bijliggen als de planten de volwassenfase hebben bereikt. Betrek daarom zo vroeg mogelijk onze verlichtingadviseur erbij, zodat wij met jou (en eventueel een hovenier of tuinarchitect) tot een lichtplan kunnen komen dat past bij je past.

TIP 2: Aan welk doel moet buitenverlichting voldoen?

Functie en esthetiek zouden met elkaar in overeenstemming moeten zijn. De verlichting in een particuliere tuin dient meestal ook een ander doel dan de straatverlichting in de publieke ruimte, want daarbij betreft het voornamelijk wettelijke bepalingen. In de tuin wil je sfeerverlichting, verlichting langs het pad, verlichting op/nabij de zithoek en gevelverlichting nabij de toegangsdeuren. Bij de verlichting van gevels is het belangrijk om de architectuur te begrijpen en deze erbij te betrekken.

TIP 3: Welke armaturen zijn geschikt voor welke toepassingen?

Vooral armaturen die een spannende mix geven van sfeer- en accentverlichting. Als je accenten wil aanbrengen, dan heb je gericht licht nodig. Ongericht licht mag niet verblinden en mag het tuinpad niet slechter zichtbaar maken. Vaak werken meerdere minder felle armaturen beter dan enkele felle. Er is ook een sterke trend om buitenverlichting steeds flexibeler te gebruiken: wie in de avond nog op het terras of in de tuin wil lezen heeft mobiele armaturen nodig die geschikt zijn voor buiten. Ook is het belangrijk om, zeker in de Benelux, te kiezen voor weersbestendige verlichting en bekabeling.

Wil je starten met jouw tuinproject? Alleenmaarled heeft ervaren lichtadviseurs in dienst zie zowel voor zakelijke klanten als voor consumenten lichtadviezen verzorgt. Bel ons even voordat je begint. We helpen je graag op weg!