Directe verlichting versus indirecte verlichting

Geplaatst op

Directe verlichting versus indirecte verlichting

Directe verlichting is de verlichting die we doorgaans zien in gebouwen en op de openbare weg, waarbij licht vanuit de lichtbron of het armatuur rechtstreeks op het te verlichten oppervlak schijnt. Denk bijvoorbeeld aan plafondlampen of aan display- of schilderijverlichting. 

Aan de andere kant heb je indirecte verlichting. Dit is de verlichting die je terugvindt in koven of onder kastjes. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met een LED-strip of vroeger met een TL-buis. Het licht schijnt indirect, dus tegen een ander oppervlak aan. Een reflector of een lichtgekleurd oppervlak en daarna pas de ruimte in. Hiermee kun je leuke ruimtelijke effecten bereiken en bovendien is indirect licht een hele vriendelijke vorm van verlichting, omdat je niet rechtstreeks in de lichtbron kijkt. Het geeft dus ook weinig verblinding.

In een goed lichtplan is zowel direct als indirect licht met elkaar gecombineerd. Dan komt het licht het best tot zijn recht. 

Directe verlichting

Het overgrote deel van de verlichting in huis als buiten valt onder direct licht. Het licht uit de lichtbron of het armatuur valt rechtstreeks op het object of oppervlak dat belicht wordt. Denk aan plafondspots, schilderij- of displayverlichting, bureaulampen enzovoorts. Functionele verlichting of basisverlichting is vaak van het type “direct”.

Indirecte verlichting

Verlichting in koven, achter panelen of onder kastjes, plinten en randen, noemen we indirecte verlichting. De lichtbundel schijnt vanuit de lichtbron of het armatuur eerst in de richting van een oppervlak of reflector en wordt van daaruit verspreid over de ruimte. Met indirect licht kunnen ruimtelijke effecten worden gerealiseerd. Bovendien is het licht verblindingsvrij, omdat men nooit rechtstreeks in de lichtbron kijkt. Dat maakt deze vorm van verlichting extra comfortabel.

Waar vroeger vaak TL-buizen in koven werden gelegd, zijn dit soort effecten tegenwoordig heel goed te bereiken met LED strips. Deze platte en flexibele strips hebben bovendien het voordeel dat ze ook eenvoudig op gebogen oppervlaktes gebruikt kunnen worden. Bovendien zijn de ledstrips vrijwel naadloos aan elkaar te maken, zodat er geen donkere vlekken in het indirecte licht optreden. 

Keuze van de lichtbronnen

Indirect licht werkt alleen bij oppervlaktes die licht ook daadwerkelijk reflecteren. Bijvoorbeeld een wit of lichtgekleurd plafond. Bij de keuze van verkeerde kleuren of materialen kan reflectie afnemen of zelfs in het geheel niet zichtbaar zijn. Dat is belangrijk om in acht te nemen bij de keuze van de lichtbronnen.

In een goed lichtplan worden directe en indirecte verlichting gecombineerd. Wil je weten hoe dat werkt, of ben je op zoek naar advies? Neem dan eens contact op met onze lichtexperts. We hebben namelijk specialisten in dienst die tientallen jaren ervaring hebben met het aanlichten van bedrijven, winkels, huizen en tuinen.

Deze ervaring stellen we graag ter beschikking om je te helpen met het maken van de juiste keuze en positionering van de verlichting. Dat kan een wezenlijk verschil maken. Neem even contact op of plan een lichtadvies op maat.