LED verlichting: is een vrije groep vereist?

Geplaatst op

LED verlichting: is een vrije groep vereist

Een vrije groep, is dat noodzakelijke voor het aansluiten van een vrije groep? Goede vraag, die wij regelmatig krijgen. Over het antwoord kunnen we kort zijn: LED verlichting kan onder invloed van andere apparatuur in dezelfde elektra groep gaan knipperen of ander ongewenst gedrag vertonen. Werken met een schone (lees: vrije) groep levert de minste kans op storingen en ergernissen op.

Technische toelichting voor vrije groep

Sommige apparatuur kan ervoor zorgen dat er vervorming ontstaat van de zuivere sinusvorm in de netspanning. Dit ontstaat vooral vanuit industriële apparaten, IT apparatuur, maar bijvoorbeeld ook een koffiezetapparaat of andere apparatuur die het stroomnet met zware pieken belast. Denk daarbij ook aan IoT-apparaten (camera’s, digitale deurbellen, etc.), “oude” TL-armaturen en apparaten die verwarmen of koelen.

Een TL-buis bijvoorbeeld kan zorgen voor hoge pieken die zich voordoen bij het inschakelen van het armatuur. Dat geldt ook voor het gebruik van een magnetron, airfryer, oven, vaatwasser, wasmachine, droger of elektrische kachel, Wanneer er in dezelfde elektra groep ook LED verlichting is aangesloten, kan deze gaan knipperen of problemen veroorzaken die veelal ontstaat bij het dimmen van de lamp.

Er zijn mogelijkheden om harmonische vervuiling uit het stroomnet te zuiveren. Het alternatief is om de LED verlichting op een aparte groep aan te sluiten, een zogenaamde “schone groep”.

Advies

Heb je geen of beperkte technische kennis? Neem dan even contact met ons op of laat je vaste elektricien of installateur meekijken om het probleem te verhelpen.