Wat is LED?

Geplaatst op

Wat is LED? Dat is een veelgestelde vraag. LED-verlichting is een verlichtingstechniek die inmiddels niet meer weg te denken is. Waar in de beginperiode vooral het blauwige licht werd bedoeld dat in koplampen van auto’s werd gebruikt, is het in de huidige tijd veruit de meest gebruikte lichttechniek. Het klopt, toen deze lichtoplossing net op de markt kwam, was alleen de blauwe kleur voorhanden. Die tijd ligt ver achter ons, want tegenwoordig kun je alle kleuren van het kleurenpalet kiezen en zijn er zelfs lampen (vaak smart lights) waar je zelf de kleur kunt kiezen.

wat is LED

Wat betekent de afkorting LED?

LED betekent letterlijk Light Emitting Diodes. Wanneer je dit vertaalt naar het Nederlands dan is de best mogelijke uitleg: lichtgevende diodes. Wikipedia omschrijft een diode als een elektronisch onderdeel dat de elektrische stroom zeer goed in één richting geleidt, maar praktisch niet in de andere. Dit wordt ook wel een halfgeleider genoemd. Een diode functioneert derhalve als een elektronisch terugslagventiel. De geleidende richting noemt men de doorlaatrichting en de andere richting de sperrichting. 

De voordelen

Nu wordt het wel wat technisch. Terug naar de kern. LED is de vervanger van oude lichtbronnen zoals de gloeilamp, spaarlamp, halogeenlamp en zelfs de TL-buis. Het grote voordeel is de uitstekende lichtkwaliteit en bovendien zijn LED’s zeer energiezuinig, 10 tot zelfs 50 keer zuiniger dan oude lampen! Inmiddels worden de andere soorten lampen steeds vaker vervangen en zijn in veel gevallen zelfs niet meer verkrijgbaar in de winkel. LED is de technologie die verlichting overneemt en ontwikkelt zich razendsnel. Een laatste voordeel wat nog niet is benoemd is het aantal branduren. Dit ligt vele malen hoger dan andere lichtbronnen, tot wel vele tienduizenden branduren. Dit maakt LED ook voor het milieu een uitstekende keuze. 

Lees meer over de voordelen van LED

LED en warmte

LED-verlichting wordt een stuk minder warm dan oude lampen, zoals de gloeilamp. Sterker nog, een LED-lamp houdt niet van warmte, want het kan de levensduur aantasten en dat is iets wat je natuurlijk niet wilt. In de technische opbouw van deze lichtbron is daar al rekening mee gehouden, want in veel gevallen wordt gebruik gemaakt van koelribben. Dat is een groot voordeel en bovendien ook wel zo veilig. Ook al heeft een LED-lamp de hele dag aangestaan, je kunt het peertje er zonder probleem zo uit draaien zonder je vingers te verbranden. LED wordt namelijk niet warmer dan circa 40 graden.

Hoe werkt het

Het werkt anders dan andere lichtbronnen. Wanneer de lamp wordt ingeschakeld dan wordt er stroom door de lamp gevoerd. Hiermee worden de atomen aangespoord om ‘in actie te komen’ en naar een hoger energieniveau te gaan. Hierdoor staan de atomen, die boordevol energie zitten, hun elektronen af. Bij deze energieoverdracht ontstaat het licht. Een slimme oplossing, waar mensen en bedrijven over de hele wereld met veel plezier gebruik van maken.