Welke fitting heb ik nodig?

Geplaatst op

Welke fitting heb ik nodig? Het is een veel gestelde vraag. Het is ook zeer begrijpelijk, want er bestaan tegenwoordig veel verschillende fittingen, elk met eigen specificaties en een verschillend formaat.

Of je nu je huis opnieuw inricht, een kantoorruimte ontwerpt of een speciale gelegenheid viert, het kiezen van de juiste verlichtingsfitting is essentieel. Maar wat is precies een fitting? Welke fittingen zijn er beschikbaar en hoe werken ze? In dit blog zullen we de wereld van verlichtingsfittingen verkennen en toelichten waar je op moet letten, zodat je de perfecte verlichting voor elke ruimte kunt kiezen.

Wat is een fitting?

Een fitting, in de context van verlichting (fittingen worden namelijk in meer disciplines binnen de techniek en bouw), is het deel van een lamp of armatuur waarmee de lichtbron op zijn plaats wordt gehouden en elektrisch wordt aangesloten. Het is het verbindingsstuk tussen de lamp en het elektrische systeem van de ruimte. Fittingen zijn er in verschillende maten, vormen en typen, en elk heeft een specifiek doel en gebruik. Het is belangrijk om de juiste fitting te kiezen, omdat dit niet alleen de functionaliteit en prestaties van de verlichting beïnvloedt, maar ook het algehele ontwerp en de uitstraling van de ruimte.

Welke fittingen zijn er?

Er zijn diverse fittingen voorhanden, elk ontworpen voor specifieke soorten lampen en armaturen. Hieronder volgt een overzicht van veel voorkomende fittingen:

E27 Fitting (Edison schroeffitting)

De E27 fitting is wereldwijd een van de meest gebruikte verlichtingsfittingen. Het is een schroeffitting met een diameter van ongeveer 27 millimeter. De E27 fitting is eenvoudig te installeren en te vervangen, waardoor het een populaire keuze is voor zowel huishoudelijke als commerciële verlichtingstoepassingen. Deze fitting is geschikt voor verschillende soorten lampen, waaronder gloeilampen, spaarlampen en ledlampen, in uiteenlopende wattages.

E14 Fitting (Kleine schroeffitting)

De E14 fitting is vergelijkbaar met de E27 fitting, maar heeft een kleiner formaat met een diameter van ongeveer 14 millimeter. Hierdoor wordt het voornamelijk gebruikt voor kleinere lampen, zoals kaarslampen en koelkastlampen. De E14 fitting is veelal te vinden in decoratieve armaturen en toepassingen waar een compacte lichtbron nodig is.

GU10 Fitting

De GU10 fitting is een populair type fitting voor spotlights en richtbare lampen. De fitting maakt gebruik van een bajonetkoppeling, waarbij de lamp eenvoudig in de fitting wordt geschoven en vervolgens een kwartslag wordt gedraaid om deze op zijn plaats te vergrendelen. GU10 lampen zijn verkrijgbaar in verschillende lichtsterktes en stralingshoeken, waardoor ze ideaal zijn voor accentverlichting en het creëren van sfeer in diverse ruimtes.

G9 Fitting

De G9 fitting is een steekfitting die voornamelijk wordt gebruikt voor kleinere halogeen- of ledlampen. Deze fitting wordt veelal aangetroffen in wandlampen, plafondlampen en decoratieve armaturen. G9 lampen zijn beschikbaar in verschillende lichtkleuren en wattages, waardoor ze geschikt zijn voor diverse toepassingen in huis of op kantoor.

B15 en B22 Fitting (Bajonetfitting)

De B15 en B22 fitting, bekend als de bajonetfitting, wordt vaak gebruikt in het Verenigd Koninkrijk. Deze fitting heeft een bajonetsluiting, waarbij de lamp eenvoudig in de fitting wordt geduwd en vervolgens wordt vastgeklikt. De B15 en B22 fitting worden vaak gebruikt voor gloeilampen en ledlampen in huishoudelijke verlichtingstoepassingen. Het verschil tussen beide is de afmeting. Het getal (15 en 22) correspondeert met de afmeting van de fitting in millimeters.

E40 Fitting

De E40 fitting is een grotere fitting die voornamelijk wordt toegepast in industriële en openbare verlichtingstoepassingen. Deze fitting is geschikt voor krachtige lampen, zoals hogedruk-natriumlampen en metaalhalidelampen. De E40 fitting wordt veel gebruikt voor het verlichten van grote ruimtes, sportvelden, straten en parkeerterreinen.

12 Volt lampjes

Deze lampjes hebben als fitting twee metalen pinnetjes die je in twee gaatjes prikt. Ze zijn verkrijgbaar in twee typen:

  • G4 en GY6,35: dit zijn de welbekende smalle lampjes (dunne pennetjes) en over het algemeen alleen in warm-wit verkrijgbaar.
  • GU4, GU5,3: dit zijn spotjes en in verschillende kleuren leverbaar.

Let op: 12 Volt lampjes bestaan al vele jaren. Bij het vervangen hiervan moet je rekeningen houden met het wattage, zeker als je deze vervangt bij een wat oudere lamp (halogeen of gloeilamp). Bij deze lampen wordt namelijk gebruik gemaakt van een trafo, terwijl bij de lampen van tegenwoordig een driver wordt gebruikt. Een trafo is meestal gemaakt voor lampen van 60 tot 150 Watt.

Nu alles tegenwoordig LED is geworden en daarmee het wattage flink is gedaald, kan het zijn dat het totale wattage niet binnen de range van het Wattage valt, waardoor de lichtbron niet naar behoren werkt. De lamp kan bijvoorbeeld gaan knipperen of helemaal niet aan gaan. Vraag daarom advies aan onze lichtspecialisten bij het vervangen van 12 Volt lampjes.
 

Fitting, wattage en lichtkleur

Wanneer je wilt weten welke fitting je precies nodig hebt dan moet je ook naar het wattage kijken. De fitting vertelt namelijk alleen iets over de aansluiting, niets over de lichtsterkte, wattage en de lichtkleur. Al deze factoren zijn van belang bij het kiezen of vervangen van een lamp.

Conclusie

Het kiezen van de juiste verlichtingsfitting is van groot belang om de gewenste sfeer en functionaliteit in een ruimte te creëren. Elke fitting heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen, dus het is essentieel om de juiste fitting te selecteren die past bij de lamp en het armatuur van jouw keuze. Of je nu op zoek bent naar algemene verlichting, accentverlichting of functionele verlichting, er is een breed scala aan fittingen beschikbaar om aan jouw behoeften te voldoen. Door een weloverwogen keuze te maken en de juiste verlichtingsfitting te kiezen, kun je elke ruimte transformeren in een goed verlichte en sfeervolle omgeving.

Koop je een nieuwe armatuur? Dan is het raadzaam om gelijk de juiste lampjes bij te bijbestellen. De lichtspecialist van Aerts Lighting kan je hier het juiste advies geven. Wil je een lampje vervangen? Neem deze dan even mee naar de showroom of stuur even een foto. Dan helpen we je graag om de juiste lamp te kiezen.