Tien redenen: overstappen op LED

Geplaatst op

Overstappen op LED verlichting? Wat zijn de redenen om over te stappen? In dit artikel bespreken we de 10 belangrijkste punten waarom het de moeite waard is om voor LED-technologie te kiezen. LED-lampen gaan in vergelijking met traditionele lampen (zoals gloeilampen) veel langer mee en het uitgestraalde licht is van hogere kwaliteit. Als je eenmaal bent overgestapt wil je niks anders meer. De redenen om te kiezen voor LED op een rij:

1. Energiebesparing

Jaarlijks ‘verbranden’ we veel geld met stroomverbruik en verlichting in het bijzonder. Energiebesparing is heel eenvoudig door voor LED te kiezen. In die richting keurde het Europees Parlement vorig jaar een nieuwe energie-efficiëntierichtlijn goed, die lidstaten verplicht om openbare gebouwen te renoveren en grote bedrijven energie-audits oplegt. Het doel van deze verordening is om het energieverbruik met 20% te verminderen (wat een besparing van 50 miljard euro per jaar zou betekenen).

Gebouwen vertegenwoordigen momenteel 40% van het eindenergieverbruik van de Europese Unie en daarom zou de verlichting van grote winkelcentra, kantoren, onderwijscentra, enz., binnen de door de richtlijn gestelde termijnen, veel efficiënter moeten zijn in termen van hun energieverbruik en dat de energie die ze verbruiken geleidelijk uit hernieuwbare bronnen moet komen of zelfs door henzelf moet worden opgewekt. Aangezien, in tegenstelling tot alle conventionele armaturen, slechts een beperkt deel van de energie die door LED-lampen wordt verbruikt, wordt verspild aan het afgeven van warmte, is de energiebesparing die kan worden bereikt circa 50% tot 80%.

Overstappen op LED

2. Respect voor het milieu

LED-technologie is milieuvriendelijker. LED-armaturen bevatten geen kwik (normale lampen bevatten wolfraam en TL-lampen bevatten kwik, beide giftige producten). Dit maakt het recyclingproces eenvoudiger en milieuvriendelijker. Bovendien voldoen ze aan de Europese RoHS-regelgeving van vervuilende stoffen die het gebruik van zes gevaarlijke stoffen bij de vervaardiging van diverse soorten elektrische en elektronische apparatuur, waaronder het eerdergenoemde kwik, beperkt. LED-verlichting is ecologisch en hun recyclingproces is simpeler en milieuvriendelijker.

3. Vermindering CO2-uitstoot

De CO2-voetafdruk kan worden bestempeld als de berekening van alle broeikasgasemissies (BKG) die direct en indirect worden uitgestoten door een persoon, organisatie, evenement of product. Het lage energieverbruik van LED vertaalt zich in flinke besparingen in CO2- en zwavelemissie, wat neerkomt op verbetering en effectiviteit van de inspanningen om ons ecosysteem te beschermen.

4. Technologie die zich aanpast aan onze behoeften

LED-technologie past zich uitstekend aan onze verlichtingsbehoeften aan, zowel in toon als in intensiteit. Het is mogelijk om een verlichtingsinstallatie (smart lighting) te programmeren om de intensiteit gedurende de dag te regelen (afhankelijk van bijvoorbeeld het buitenlicht), of van de taken die op een bepaald moment worden uitgevoerd, waardoor we bijvoorbeeld werkomgevingen kunnen creëren die comfortabeler en veiliger zijn. We kunnen ook de intensiteit van het licht verhogen in bepaalde ruimtes die dit nodig hebben, terwijl we de toon in andere verminderen en variëren (bijvoorbeeld in rustruimtes).

5. Geen potentieel schadelijke straling

LED-lampen bevatten enerzijds geen kwik, maar zenden ook geen infrarood of ultraviolette straling uit, waardoor ze minder schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit is iets wat niet veel mensen weten en daardoor een belangrijk extra argument om snel over te stappen naar LED. Lampen hebben veel branduren gedurende het jaar en we begeven ons ongemerkt lange tijd onder onze lampen. Schadelijke straling is dan verre van wenselijk en wil je koste wat kost voorkomen.

6. Veel langere levensduur

LED armaturen hebben een levensduur van 50.000 uur (vergeleken met 2.000 uur voor een standaard lamp). De lange levensduur resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen en onderhoudsinspanningen. Dit voordeel maakt het de goedkoopste en meest efficiënte manier voor verlichting thuis en op kantoor. De lange branduur is ook ideaal, doordat je veel minder vaak lampen hoeft te vervangen en dat kan heel praktisch zijn als je lampen hebt geplaatst op bijvoorbeeld hoge plafonds of in armaturen die lastiger demonteerbaar zijn. 

7. Kleurvariatie

Dit type lamp biedt een grotere chromatische (kleur)controle. Er is een zeer breed spectrum aan mogelijke kleuren die verschillende LED’s combineren . De LED-lampen kunnen worden geprogrammeerd om hun tint te variëren en verschillende effecten te creëren, of gewoon om ze aan of uit te zetten of hun intensiteit naar wens te veranderen. En dit alles kan op afstand, gewoon met een internetverbinding of een extern apparaat (een mobiele telefoon). LED-armaturen hebben een kleurweergave-index, over het algemeen hoger dan 80 (hoe dichter bij 100, hoe hoger de getrouwheid, hoe verder weg, hoe meer vervorming in kleurweergave) en ook met een minimaal stroomverbruik. LED’s bieden meer kleurcontrole met de garantie van minimaal energieverbruik.

8. Trillingsweerstand

Een opmerkelijk kenmerk van LED-lampen is dat het stabiele lichtbronnen zijn die niet worden beïnvloed door trillingen en zeer goed bestand zijn tegen schokken. Dit voorkomt enerzijds risico’s op ongevallen door onbedoelde breuk en vermindert zo de productie van restafval.

9. Lichtregeling

LED verlichting is verliesloos door reflectie. Terwijl alle andere verlichtingssystemen afhankelijk zijn van reflectoren om het licht te verspreiden (en een deel van het licht gaat altijd verloren), heeft LED-technologie deze systemen niet nodig en kan het licht worden gericht op de zone die we willen verlichten met een efficiëntie van maar liefst 90%. De LED-lampen hebben daardoor meer controle over het licht; het kan worden geconcentreerd en  heel gemakkelijk kan al het licht van een LED-lamp worden opvangen en verspreid.

10. Snellere responscapaciteit

LED-lampen hebben een snellere responstijd en controle. Ze hoeven niet vooraf te worden verwarmd en hebben daarom een onmiddellijke ontsteking die de ergernis vermijdt die wordt veroorzaakt door flikkerende lampen (zeer gebruikelijk in TL-installaties) of lampen die met een vertraging aangaan.