Wat is de levensduur van een LED-lamp?

Geplaatst op

Wat is de levensduur van een LED-lamp?

De levensduur van een LED-lamp is een stuk hoger dan van andere lampen, zoals halogeen of de traditionele gloeilamp. Dat is een bekend gegeven en lees je vaak bij besparingstips. Zo ook op de website van het Nibud, het onafhankelijke voorlichtingsinstituut van Nederland (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).

Advies verlichting Nibud

Het Nibud adviseert namelijk: laat lampen in huis niet onnodig branden en vervang alle gloeilampen en halogeen lampen door nieuwe LED-verlichting. Daarbij is het raadzaam om met lampen te starten die je het vaakst aan zet en veel licht geven (lees: het hoogste wattage hebben). Daar is namelijk de grootste winst te behalen. LED-lampen zijn tot maar liefst 85% zuiniger dan een reguliere gloeilamp en bovendien zuiniger dan een spaarlamp. (bron: Nibud) De levensduur is ook langer. Dat bij elkaar opgeteld maakt de investering in het vervangen van LED-lampen een goede keuze die al snel een mooie besparing zal opleveren.

Levensduur LED berekenen

Financieel gezien de juiste keuze? Ja dus. Kwalitatief de juiste keuze? Ja, we helpen je graag met kiezen. Qua duurzaamheid de juiste keuze? Ook dat! Een LED-lamp gaat namelijk vele jaren mee. Hoe lang? Dat is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en de aangegeven gemiddelde levensduur die de fabrikant aangeeft. Wil je weten hoe lang jouw nieuwe LED-lamp naar verwachting meegaat? Met onderstaand calculatiemodel bereken je het zelf:

Hoeveel uur staat de lamp gemiddeld per dag aan? (kies een getal tussen 1 en 24)
Antwoord A: ……..

Hoeveel branduren geeft de leverancier van betreffende LED-lamp aan als verwachte levensduur? (Kies een getal tussen 1.000 en 100.000)
Antwoord B: ……..

Tijd om te gaan rekenen:
Antwoord B / Antwoord A / 365 = de levensduur in jaren.

Voorbeeld:
20.000 branduren / 5 uur per dag / 365 = 11 jaar

Let op: het is een indicatie. Het aantal branduren dat de fabrikant aangeeft is een gemiddelde en ook het aantal uur dat een lamp aanstaat per dag is natuurlijk een grove inschatting. Het geeft je wel een aardig beeld van de investering in relatie tot de kosten. Tel daarbij de kwaliteitsimpuls (mooier en beter licht) bij op en de besparing op de energiekosten en je hebt voldoende goede redenen om over te stappen naar LED